Skip to main content

Geschreven door Hilde Ruitenberg

Achter de schermen werken we bij Chainable hard aan de ontwikkeling van onze keukens, zodat de milieu-impact nog kleiner wordt. We zijn dan ook erg blij dat onze circulaire keukens zijn opgenomen in de Milieulijst van de RVO. Dit houdt ook in dat ons product in aanmerking komt voor de MIA-subsidie. Misschien ben je nog niet bekend met wat deze regeling inhoudt. Daarom leggen we in dit artikel uit wat de MIA-subsidie is, wie hiervoor in aanmerking komt en wat de voordelen van de MIA zijn.

Wat is de MIA?

De MIA (Milieu-investeringsaftrek) is een fiscale regeling die bedoeld is om ondernemers te stimuleren om te investeren in duurzame en milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen. Als je bedrijf in aanmerking komt voor de MIA-subsidie, kan je een deel van de investeringskosten van het bedrijfsmiddel aftrekken van de fiscale winst. Dit leidt tot een belastingvoordeel dat netto kan oplopen tot zo’n 14% van het investeringsbedrag. Met de MIA haal je dus fiscaal voordeel uit investeringen die het milieu ten goede komen.

Ieder jaar wordt een nieuwe Milieulijst gepubliceerd. Op deze lijst vind je alle soorten bedrijfsmiddelen waarop de MIA van toepassing is, bijvoorbeeld gebouwen, installaties en andere objecten. Het is van belang dat het bedrijfsmiddel aan de eisen voldoet die in de Milieulijst worden gesteld. Chainable keukens voldoen als eerste  keuken in Nederland aan de eisen voor een circulaire keuken met terugnamegarantie! De circulaire keuken vind je hier terug in de Milieulijst. De MIA is dus ook op onze keukens van toepassing.

Met de MIA haal je dus fiscaal voordeel uit investeringen die het milieu ten goede komen.

Voor wie is de MIA?

Om in aanmerking te komen voor de MIA, is het belangrijk dat je bedrijf aan de voorwaarden voldoet. De belangrijkste voorwaarden lees je hieronder:

  • Je bedrijf is gevestigd in Nederland
  • Je betaalt inkomsten- of vennootschapsbelasting
  • Je maakt gebruik van eHerkenning. Dit is nodig voor de aanvraag van de MIA

Naast de voorwaarden voor je bedrijf gelden er ook voorwaarden voor de investering. De belangrijkste voorwaarden zijn als volgt:

  • Het bedrijfsmiddel staat op de Milieulijst
  • De MIA-aanvraag wordt binnen drie maanden na het aangaan van de aankoopverplichting gedaan
  • Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt
  • De investeringskosten van het bedrijfsmiddel zijn ten minste €2500
  • De MIA is van toepassing op aanschaf- en voortbrengingskosten, maar niet op onderhoudskosten

Meer weten? De uitgebreide voorwaarden vind je op deze website.

Wat zijn de voordelen?

Het percentage MIA-subsidie dat van toepassing is, is afhankelijk van het type bedrijfsmiddel waarin wordt geïnvesteerd. In het geval van de Chainable keuken is dit 27% over een bedrag van maximaal €2500 per keuken. In onderstaand voorbeeld, waarbij we uitgaan van 25% belasting over de fiscale winst, laten we zien welk voordeel dit oplevert.

Zoals je ziet kan het zeker waardevol zijn om van de Milieu-investeringsaftrek gebruik te maken. Om dit makkelijker te maken hebben we een pagina gemaakt om te assisteren bij de aanvraag. Deze vind je hier.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen over de MIA-subsidie? Aarzel niet om contact met ons op te nemen via hello@chainable.nl . Als laatste geven we je graag nog wat handige links met informatie:

#JoinTheChain

Leave a Reply

Close Menu

Samen op weg naar 100% circulaire keukens.

Chainable

Hercules 4
5126 RK  GILZE
Nederland

T: +31 (0) 85 485 0909
E: hello@chainable.nl