Skip to main content

Chainable introduceert het eerste circulaire Kitchen-as-a-Service concept voor de woningcorporatie- en beleggersmarkt. Nederland staat voor een grote transformatieopgave. Zo moeten er voor 2040 één miljoen woningen worden bijgebouwd, terwijl de overheid zich tot doel stelt om CO2 neutraal en circulair te zijn in 2050. Als mede-ondertekenaars van de nationale Bouwagenda en door middel van hun maatschappelijke taak, hebben woningcorporaties en institutionele beleggers de kans om een rol als aanjager te vervullen.  

Momenteel laten zowel woningcorporaties als institutionele beleggers deze kans nog te vaak onbenut. Samen bezitten ze meer dan 40% van alle woningen in Nederland. De huidige keukens in deze woningen zijn niet ontworpen voor demontage, bevatten enorm veel onnodig spaanplaat en kunnen niet worden hergebruikt. Dit betekent dat alle materialen in deze keukens, als afval worden weggegooid. Momenteel produceert de Nederlandse sociale huursector alleen al jaarlijks meer dan 40.000 ton afgedankte keukens, waarbij alle toegevoegde waarde en materialen verloren gaan. In heel Europa gaat dit al om meer dan 2.500.000 ton afgedankte keukens per jaar. Tegelijkertijd veroorzaken gas- en elektriciteitsverbruik 90% van de totale CO2-uitstoot van corporatiewoningen.

Om de druk van de keukenindustrie op onze eindige planeet te verminderen, zal de hele sector moeten overgaan naar een circulair economisch systeem. Chainable ondersteunt in deze transitie. In een circulaire economie bestaat geen afval en worden grondstoffen steeds opnieuw gebruikt. Daarom zijn onze circulaire keukens ontworpen voor demontage zodat alle componenten en materialen eenvoudig kunnen worden hergebruikt. Om zeker te zijn dat al onze keukens ook daadwerkelijk bij ons terugkomen zijn Chainable keukens verkrijgbaar via een Kitchen-as-a-Service model, ofwel oer-Hollandse K-a-a-S.

In plaats van keukens te verkopen, stellen wij onze circulaire keukens ter beschikking voor een vast bedrag per maand. Hierbij wordt alle service en onderhoud aan de keukens door ons verzorgd. Doordat wij altijd weten welke materialen gebruikt zijn én wanneer deze materialen bij ons terugkomen, hebben wij duidelijke afspraken gemaakt met onze ketenpartners betreft refurbishment, remanufacturing en recycling. Dit stelt ons instaat materialen te selecteren met een duurzaam karakter en een lange levensduur. Zo blijven uw keukens circulair in gebruik. 

Daarnaast streven we ernaar om het energieverbruik van de woningsector terug te dringen. Tijdens een K-a-a-S contract worden alle energiezuinige apparaten kosteloos up-to-date gehouden om zo de energie-efficiency van iedere keuken te verhogen. Dankzij K-a-a-S kunnen huurders en verhuurders zorgeloos genieten van hun keuken.

Wij leveren onze keukens uitsluitend aan de sociale en vrije verhuurmarkt, aangezien dit de markt is met het hoogste niveau van standaardisatie en daarmee de markt waar we het hoogste niveau van circulariteit kunnen bereiken. De eerste pilotprojecten zijn geïnstalleerd en er wordt feedback ontvangen. Verschillende projecten van meer dan 20 keukens zijn bevestigd en ondertekend voor 2021, terwijl we ernaar streven om dit jaar 750 keukens aan onze klanten te kunnen leveren. Deze schaalbaarheid kunnen we realiseren dankzij onze duurzame partnerschappen met onze ketenpartners. Momenteel zijn onze keukens 82% circulair en zijn we de weg ingeslagen naar een keukenwereld zonder afval.

Wat is de positieve maatschappelijke impact van Chainable?

Chainable is in de eerste plaats een circulair keukenbedrijf. Ons doel is om een keukenwereld te creëren zonder afval. Ons team gelooft echt in een circulaire economie, waarin het gebruik van grondstoffen wordt geminimaliseerd, de gebruikte grondstoffen constant worden hergebruikt, producten, apparatuur en machines 100% efficiëntie hebben en afval een concept wordt uit de 20e eeuw. Een combinatie van innovatie en ondernemerschap is wat ons betreft cruciaal voor deze transitie.

Wij blijven de eigenaar van onze keukens gedurende de gehele levenscyclus, daarom hebben we onze keuken ontworpen voor demontage om de hoogste restwaarde van alle losse componenten te behouden. De keuken is onderhoudsarm, eenvoudig te installeren, te repareren, te demonteren en weer terug te plaatsen. Op deze manier willen we in Nederland de 40.000 ton spaanplaat die jaarlijks weggegooid wordt als gevolg van keukenrenovaties, elimineren.  Chainable is een maatschappelijke onderneming, we willen laten zien dat er door waardecreatie een nieuw businessmodel kan worden gecreëerd om samen met ons de ‘oude economie’ om te vormen tot de nieuwe circulaire economie. Wij willen laten zien dat door middel van waardecreatie een nieuw verdienmodel kan ontstaan om zo de ‘oude economie’ samen met ons naar de nieuwe circulaire economie te transformeren. Het doel van Chainable is om binnen 5 jaar 10.000 keukens per jaar te produceren, dit terwijl er 200.000 projectkeukens per jaar in Nederland geplaatst worden. Om ook de andere 190.000 keukens per jaar circulair te krijgen, hebben we samenwerking in de hele branche nodig. Door actief kennis te delen met marktpartijen in de keukensector over zowel de impact die wij maken met onze keukens, maar ook de manier waarop wij circulariteit inzetten beogen we ook bij onze concullega’s versneld een verandering in gang te kunnen zetten. Zo maken we uiteindelijk de meeste impact. We willen het goede voorbeeld geven, andere partijen inspireren en motiveren om onze circulaire reis te volgen. 

We kunnen deze reis echter niet alleen aan, om een 100% circulaire keukenindustrie te realiseren, hebben we ons waardevolle netwerk van ketenpartners, early adapters en changemakers nodig. Momenteel zijn onze keukens voor 82% circulair volgens de Product Circularity Index van Alba Concepts. Alba Concepts is een adviesbureau voor circulair bouwen dat erin is geslaagd om circulariteit meetbaar te maken door middel van de Building Circularity Index (BCI). Het is natuurlijk fantastisch om te weten waar we het al goed doen ten opzichte van de markt. Maar we begrijpen nu ook nog beter waar we onszelf kunnen verbeteren. Zoals onze slogan luidt “samen op weg naar 100% circulariteit”. We zijn er nog niet, maar de PCI geïmplementeerd door Alba Concepts laat weer zien dat we op de goede weg zijn. Naast de PCI werd een Circulytics-score van Chainable bepaald door de Ellen Macarthur Foundation. Circulytics is een van de meest uitgebreide tools om de circulariteit van een bedrijf te meten. De Chainable Circulytics-score is A-, de op een na hoogste score die kan worden behaald.

Naar onze mening behoort een product bij te dragen aan de volledige maatschappij, hierom worden de pre-fab elementen van onze modulaire keukens in samenwerking met de Diamantgroep bij een sociale werkplaats geassembleerd. Zo draagt iedere Chainable keuken bij aan een inclusieve maatschappij. Onze keukens hebben daarnaast 47% minder plaatmateriaal en worden altijd geleverd met energiezuinige apparaten. De apparaten worden bovendien kosteloos up-to-date gehouden. Zo verminderen we het keukengerelateerde energieverbruik van de woning en besparen we tegelijkertijd kosten op de energierekening van de huurders. Ondanks onze inspanningen hebben ook onze keukens een impact op te planeet, hierom garandeert onze samenwerking met Trees-for-all dat er twee bomen worden geplant voor elke geproduceerde Chainable-keuken. 

Om de impact van onze keukens volledig in kaart te brengen, is een comparable levenscyclusanalyse uitgevoerd door studenten van de Deense Technische Universiteit. Deze LCA toonde aan dat onze basis keuken een CO2-impact heeft van 514 kg CO2-eq gedurende de levensduur van 60 jaar, in tegenstelling tot een traditionele keuken van 1030 kg CO2-eq over de hele levensduur. Hoewel de resultaten van deze LCA zeer positief waren, vinden wij deze LCA niet robuust genoeg, daarom voeren we momenteel een LCA uit volgens de richtlijnen van de Nationale Milieu Database van Nederland. De resultaten van deze LCA zullen open gecommuniceerd worden met de rest van de markt, om niet alleen zelf transparant te opereren maar daarnaast ook andere marktpartijen te motiveren transparant en open impact te delen.

Wilt u ook meewerken aan een circulaire keukensector?

Neem contact op

Leave a Reply

Close Menu

Samen op weg naar 100% circulaire keukens.

Chainable

Hercules 4
5126 RK  GILZE
Nederland

T: +31 (0) 85 485 0909
E: hello@chainable.nl