Skip to main content

Een einde maken aan onnodig afval in de keukenwereld; dat is waar we bij Chainable dag in dag uit mee bezig zijn. Dat betekent niet alleen een alternatief bieden op de traditionele, lineaire keuken, maar ook kritisch zijn op ons eigen product. We zijn constant bezig om manieren te vinden om onze impact verder te verlagen, zo vertelt CTO Jordy van Osch: “We proberen continu datagedreven de impact van onze keukens te verminderen en het aandeel non-virgin materiaal te verhogen”. In deze blog vertellen we met trots over onze nieuwste productupdate die hieruit is voortgekomen: Chainable keukens worden sinds begin 2024 gemaakt met herwonnen staal!

Onderzoek

Vorig jaar voerden we een levenscyclusanalyse (LCA) uit om in kaart te brengen wat nu precies de milieu-impact van de Chainable keuken was, en waar de grootste impact vandaan kwam. Uit deze analyse bleek dat het grootste deel van onze impact afkomstig was uit de ruwe materialen van de keuken. Dit is dan ook waar we op zoek gingen naar verbeteringen. Ons stalen klikbaar frame vormt de basis van de Chainable keuken en zorgt ervoor dat deze een levensduur heeft van meer dan 60 jaar. We kiezen hier bewust voor staal om zo minder materiaal en een zo lang mogelijke levensduur te garanderen. Om ook de CO2 impact van ons frame tijdens productie te reduceren, hebben we samen met onze partners de toepassing van het nieuwe staalproduct XCarb® recycled and renewably produced in onze keukens verwerkt. Sinds begin 2024 is ons modulaire stalen frame gemaakt van herwonnen Magnelis staal zonder dat dit ten koste gaat van de levensduur of kwaliteit. Dit nieuwe staal bestaat voor minstens 75% uit hergebruikt staal en is volledig op hernieuwbare elektriciteit geproduceerd. Een echte mijlpaal, onderschrijft ook Jordy van Osch:

“De levenscyclusanalyse van onze circulaire keukens laat duidelijk de positieve impact van onze lange levensduur zien. Daarnaast zagen we ook dat de impact tijdens productie van het staal relatief hoog was. Daarop zijn we samen met onze ketenpartners gaan bepalen hoe we deze impact kunnen verlagen. Dat is nu gelukt! Een enorme stap voorwaarts om de CO2-impact én circulariteit van onze keukens nog verder te verbeteren.”

Circulair staal

Onze ketenpartner KS Systems ontving in het najaar van 2023 de eerste rol van dit nieuwe materiaal voor Chainable. Ten opzichte van virgin materiaal brengt dit magnelis staal XCarb® recycled and renewably produced 69% minder CO2-uitstoot teweeg. Voor de productie van 1 ton XCarb staal wordt 952 kilo schroot gebruikt. Dit schroot is onder andere afkomstig uit de eigen processen van leverancier ArcelorMittal en uit de automobielindustrie. Ook het vervoeren van het staal naar de fabriek van KS Systems gebeurt duurzaam door de inzet van elektrische vrachtwagens. De milieu-impact van XCarb is inzichtelijk gemaakt in een Environmental Product Declaration (EPD) en daarnaast is ook een certificaat aan Chainable uitgereikt waarin dit is vastgelegd. Klik hier om het certificaat te bekijken.

Een enorme stap om de totale CO2-uitstoot én de circulariteit van onze keukens nog verder te verbeteren. De impact van deze materialisatie zal in 2024 ook verwerkt gaan worden in een nieuwe levenscyclusanalyse (LCA) van onze keukens. Wil je meer weten over onze materiaalkeuzes of heb je interesse in onze circulaire keukens? 

Neem gerust contact met ons op. Stuur een mail via hello@chainable.nl

De eerste rol hergebruikt staal wordt bezorgd bij KS systems

De eerste levering XCarb staal bij KS systems

 

Leave a Reply

Close Menu

Samen op weg naar 100% circulaire keukens.

Chainable

Hercules 4
5126 RK  GILZE
Nederland

T: +31 (0) 85 485 0909
E: hello@chainable.nl