Skip to main content

Chainable en Fontys Hogeschool hebben de afgelopen weken samengewerkt in het maken van een levenscyclusanalyse-studie van een Chainable keuken en een traditionele keuken. Er is voornamelijk gekeken naar de CO2-emmissies. Dit zijn de belangrijkste resultaten.

Introductie

Chainable is een startende onderneming en wil de keuken markt veranderen (met de switch van Bluekitchen naar Chainable is dit verandert van alleen keukens, naar de mogelijkheid om dit ook toe te passen op andere aspecten). Hier wil Chainable als eerste een ‘’Kitchen-as-a-service’’ concept aanbieden met daarbij een circulaire keuken. Deze service willen zij aanbieden aan woningcorporaties met hen daarbij volledig ontzorgen tegen een schappelijke prijs.

Chainable staat voor het elimineren van materiaalverspilling. De missie is daarom ook de keukensector schoner te maken. Dit is gedaan door middel van duurzamer, gezonder slimmer goedkoper ontwikkelen van de keuken. Chainable voegt hieraan toe dat keukens de mogelijkheid hebben tot persoonlijke aanpassingen aan elektronisch materieel in de keuken (zeker in verhouding tot de huidige mogelijkheden op de sociale huurmarkt). Binnen de traditionele keukensector is het gebruikelijk om keukens, die gemaakt zijn van niet-duurzaam materiaal, te plaatsen en na een levensduur van ongeveer 15 jaar als afval af te verwerken.

Chainable is ervan overtuigd dat dit anders kan, zo is er een circulaire keuken ontworpen voor de woningcorporaties.  Een modulaire keuken, met minder plaatmateriaal, gemaakt van reststromen, en met energiezuinige apparaten. Dankzij het Kitchen-as-a-service concept neemt Chainable verantwoordelijkheid voor hetgeen dat er gemaakt en ontwikkeld wordt. Hierdoor is de naam Chainable ontwikkeld om de keten (Chain) te kunnen sluiten.

Aanleiding onderzoek

De aanleiding van dit onderzoek is dat Chainable niet duidelijk heeft wat de impact is van de keukens op het milieu. Dit zal onderzocht worden aan de hand van een levenscyclusanalyse, ook wel LCA genoemd. Een levenscyclusanalyse brengt de milieulast van de producten in kaart in alle fases van hun levenscyclus.  Zo zal de keuken van Chainable worden vergeleken met een traditionele keuken. De uitdaging hierbij ligt bij de acceptatie van afnemers om de slechte delen van de keuken weer in te leveren en er weer nieuwe voor in de plaats te krijgen met een zo laag mogelijke uitstoot van CO2. Er worden geen materialen weggegooid en de keuken wordt circulair gebruikt.

Chainable wil overstappen van een traditionele keuken naar een keuken als een service. Je bent als gebruiker niet meer in het bezit van een eigen keuken, maar je huurt de keuken van Chainable. Aan de hand van een onderzoek is de conclusie getrokken of bepaalde onderdelen in een keuken duurzaam genoeg zijn. Zo zal ook weergegeven worden wat de uitstoot is van de keuken tegenover de traditionele keuken.

Calculating the full Product Life-cycle

Onderzoek en resultaten

In het onderzoek bekeken de studenten de volgende stappen:

  1. Material Extraction
  2. Manufacturing & production
  3. Transportation
  4. Retail & use phase
  5. End of life & Waste Disposal

Uit het onderzoek is gebleken dat de Chainable-keuken zeker voordelen oplevert tegenover de traditionele keuken. Zo heeft Chainable een (verwachte) uitstoot van 158 kg CO2 per keuken tegenover 378 kg CO2 van een traditionele keuken.

Wilt u meer weten over dit onderzoek? Of zou u graag een pilotproject willen draaien met Chainable keukens? Dat kan! Neem dan contact met ons op.

Leave a Reply

Close Menu

Samen op weg naar 100% circulaire keukens.

Chainable

Hercules 4
5126 RK  GILZE
Nederland

T: +31 (0) 85 485 0909
E: hello@chainable.nl