Skip to main content

Net als in alle andere woningen is in een huurwoning de keuken een belangrijk onderdeel van het huis. Keukens zijn er in alle soorten en maten en kunnen enorm verschillen in luxe, maar alle keukens in huurwoningen hebben één ding gemeen: ze worden (regelmatig) vervangen. Het klopt dat alle keukens op den duur vervangen worden maar bij huurwoningen gebeurt dit in een vastgelegd ritme van ongeveer eens per 20 jaar. Dit betekent dat iedere 20 jaar 3,3 miljoen keukens vervangen worden en al deze keukens worden vernietigd omdat ze niet gerecycled kunnen worden. Daar komt verandering in met de circulaire keuken met het frame als basis.

Een keuken bestaat uit kastjes met een combinatie van deurtjes en laadjes. Normaliter is het gebruikelijk dat de kastjes tegen elkaar worden aangebouwd, zo ontstaan er dubbele wandjes in de keuken. Zonde vindt Chainable! Daarom hebben ze een keuken ontwikkeld waarbij er gebruik wordt gemaakt van een stalen frame. Op het frame worden de ladegeleiders en scharnieren gemonteerd waar de lades en deurtjes in geklikt kunnen worden. Ook worden er in het frame tussenleggers en zijpanelen gemaakt zodat de keuken niet onderdoet voor een (nu nog) standaard keuken.

Het bijzondere aan het frame is dat dit na 20 jaar niet vervangen hoeft te worden en dus kan blijven staan. Het frame kan ook worden gedemonteerd en op een andere plek of in een andere opstelling worden opgebouwd. Het mooie aan het gebruik van een stalen frame is niet alleen de demonteerbaarheid, het is ook nog robuust en goed te hergebruiken. Daarnaast is het net zo stevig (misschien wel steviger) dan een standaard keuken en kan daarmee tegen een stootje.

Als het frame na 60 jaar (drie levensduren) zijn beste tijd gehad heeft, gaat het terug naar de ketenpartner. Dit is de partij die het frame aan het begin van de levensduren geleverd heeft en die het aan het einde weer inneemt. De ketenpartner recyclet het frame in het productieproces waardoor er geen afval is. Op deze manier is het frame onderdeel van een circulaire keuken.

Leave a Reply

Close Menu

Samen op weg naar 100% circulaire keukens.

Chainable

Hercules 4
5126 RK  GILZE
Nederland

T: +31 (0) 85 485 0909
E: hello@chainable.nl