Wist je dat de hele wereld 8,6% circulair is en Nederland 24,5% circulair? Volgens het Circularity Gap Report moet de huidige staat van de circulaire economie worden verbeterd om te voldoen aan wereldwijde uitdagingen en ambities op het gebied van circulaire economie. In dit blog leggen we uit hoe Product-as-a-Service (P-a-a-S) bedrijven en consumenten helpen bijdragen aan de transitie naar een circulaire economie.

Circulaire economie

Volgens de Ellen MacArthur Foundation is een circulaire economie gebaseerd op de principes van: afval en vervuiling tegengaan, producten en materialen in gebruik houden en het herstellen van natuurlijke systemen. Een circulaire economie sluit de waardeketen voor materialen en producten en wordt uiteindelijk aangedreven door hernieuwbare energie. Onze huidige economie is zo opgebouwd dat we nog steeds voor meer dan 90% lineair produceren en na gebruik ‘weggooien’. We delven grondstoffen, gebruiken deze en gooien ze weer weg aan het einde van het gebruik; dit noemen we de lineaire economie.

Dit is niet alleen een verspilling van middelen, maar ook van kapitaal. Want er zit bij het einde van het gebruik nog steeds een enorme waarde in de producten en materialen. Zoals Annie Leonard zei in de Story of Stuff: 

“Er bestaat niet zoiets als ‘weg’. Als we iets weggooien moet het ergens heen.” 

Circulariteit evolueren 

De circulaire economie heeft als doel het ‘make-use-return’, waarbij het gebruik van hulpbronnen en de productie van afval drastisch worden teruggedrongen. Er moet een permanente verandering plaatsvinden waarbij producten en materialen de hoogst mogelijke waarde behouden. Recycling zou een van de laatste middelen moeten zijn waar we op terug zouden kunnen vallen. Alle materialen moeten kunnen worden gebruikt voor andere producten. Op deze manier gaan hulpbronnen circuleren binnen de huidige economie, waar materialen worden gebruikt in plaats van geconsumeerd. 

De R10 Hiërarchie laat zien welke stappen er moeten worden gezet om een circulaire economie mogelijk te maken. Als we het hebben over de R10 Hiërarchie, dan hebben we het over het helemaal niet gebruiken van een materiaal of er veel minder van gebruiken. Dit kan van invloed zijn op verschillende ontwerp overwegingen in het algemeen, maar niet direct op de modulariteit. Modulariteit gaat over de componenten die in het product zitten.

R10 Hierarchie
 
Afbeelding afkomstig van:  https://www.firmhouse.com/blog/why-modularity-is-key-to-circularity

Leave a Reply

Samen op weg naar 100% circulaire keukens.

Chainable

Hercules 4
5126 RK  GILZE
Nederland

T: +31 (0) 85 485 0909
E: hello@chainable.nl