Skip to main content

Duurzame Dinsdag is de dag waarop het kabinet de Duurzame Dinsdag-koffer krijgt met daarin honderden duurzame en circulaire ideeën uit onze samenleving. Wie weet er nou beter wat er in onze samenleving speelt dan wij zelf? Duurzame Dinsdag geeft mensen de mogelijkheid om ideeën omtrent duurzaamheid zelf uit te kunnen spreken. De ideeën zijn heel divers, van een uitgewerkt plan tot aan een idee dat is bedacht aan de keukentafel. Naast de ideeën zijn de mensen die de ideeën inbrengen ook erg verschillend. Je kan hierbij denken aan mensen zoals jij en ik, maar ook aan start-ups en bedrijven.

Er zitten dit jaar in totaal 454 duurzame ideeën in de koffer.  Een van deze ideeën dit jaar is onze oer-hollandse K-a-a-S, door middel van Kitchen-as-a-Service van Chainable maken wij een einde aan materiaalverspilling in de keukensector. De eerste echt circulaire keuken. Uit al deze duurzame ideeën zijn een aantal nominaties geselecteerd. De volgende prijzen zijn elk jaar uitgereikt: VHG Groenprijs, Asito Sociale-innovatieprijs, Greenchoice Energieprijs, Lidl Voedselprijs, ING Circulair Ondernemenprijs en de Duurzame Dinsdag-prijs. Op deze manier biedt Duurzame Dinsdag initiatiefnemers de kans om ideeën verder uit te werken en komen ze in contact met het juiste netwerk.

Naast de verschillende prijzen die worden uitgereikt, zal ook het duurzame lintje worden uitgereikt. Het duurzame lintje is een onderscheiding voor mensen die zich al jarenlang inzetten voor een duurzame en circulaire samenleving.

Duurzame troonrede

Aansluitend is Jan Jonker aanwezig om de Duurzame troonrede uit te spreken, net zoals de voorgaande jaren. Jan Jonker is hoogleraar duurzaam ondernemen aan de Radbouduniversiteit. Samen met een groep mensen heeft Jonker zich verdiept in hoe we de maatschappij kunnen aanpassen. Ze zijn uitgekomen op een lijst van zeven verschillende punten. De punten worden in de Duurzame troonrede benoemd. Een van die punten is zoals Jonker zegt: “We moeten naar een ander fiscaal systeem toe”. Een systeem waar we niet de arbeid belasten, maar het grondstoffengebruik en de vervuiling. Alleen op deze manier kan een andere economie gaan werken.

Ex Tax initiatief

Er is een Ex Tax initiatief opgesteld die opdrachtgevers, ontwikkelaars, architecten, bouwbedrijven, slopers, adviseurs, beheerders, financiers en bij de bouw betrokken partijen vraagt om een manifest te ondertekenen waarin de Nederlandse politiek wordt gevraagd om het structureel verschuiven van het belasten van arbeid naar het belasten van grondstoffen, vervuiling en emissies. Chainable heeft het Manifest Belastinghervorming voor de Circulaire Bouweconomie ondertekend. Bent u het hiermee eens? Teken dan vandaag nog de petitie van Ex’Tax. Zo werken we samen aan een duurzame en circulaire toekomst.  Bent u benieuwd wat Chainable kan betekenen voor de circulariteit van uw keukens?

 

 

 Bron: https://www.duurzamedinsdag.nl/

Leave a Reply

Close Menu

Samen op weg naar 100% circulaire keukens.

Chainable

Hercules 4
5126 RK  GILZE
Nederland

T: +31 (0) 85 485 0909
E: hello@chainable.nl