Skip to main content

Een holistische aanpak voor een gezonde planeet

Wij zijn ervan overtuigd dat iedere organisatie vanuit de basis bij hoort te dragen aan een betere wereld. 

13 miljoen keukens

Worden er ieder jaar in Europa vervangen. Deze keukens zijn gemaakt van MDF of spaanplaat, hebben een beperkte levensduur van 15-20 jaar en zijn helaas niet gemaakt voor remontage. De grondstoffen in deze keukens worden daarom bijna altijd verbrand of versnipperd.  
Ontbossing keukens

4 – 10 miljoen ton

Plaatmateriaal wordt er op deze manier ieder jaar vernietigd. Daarbij wordt gelukkig steeds vaker gekozen voor versnippering, waarbij een deel van de grondstoffen gebruikt kan worden in nieuwe producten. Helaas gaat daarbij nog steeds naast 15% van de materialen, ook alle toegevoegde waarde van de keukens verloren.
 
Wij geloven dat dit anders moet én kan. 
Ontdek hoe

Een holistische aanpak

Chainable streeft naar een duurzame wereld zonder afval. Een wereld waarin de keten gesloten is en de menselijke druk op ecosystemen is geminimaliseerd. We doen dit door circulaire keukens te ontwikkelen met een minimale impact.
 
Naar onze mening gaat een circulaire samenleving verder dan alleen het sluiten van materiaal ketens. Een circulaire samenleving is sociaal inclusief en draagt actief bij aan een leefbare planeet voor iedereen. 

De R-Ladder

Chainable maakt in haar ontwerpprocessen gebruik van de R-ladder. De R-ladder geeft de mate van circulariteit aan. Wij bepalen in de ontwerp fase al hoe materialen gereduceerd, gedemonteerd en hergebruikt kunnen worden. Wij streven daarbij naar hergebruik in de hoogst mogelijke waarde. Zo ontstaat er een daadwerkelijk circulair product met een minimale materiaal behoefte, een levensduur van meer dan 60 jaar en een lagere impact. 
 
Wil je weten hoe jij de R-ladder kan toepassen? 
Klik dan hier

Volledige verantwoordelijkheid

Dankzij de data in het materialenpaspoort van onze keukens weten wij exact wanneer welke materialen weer bij ons en onze ketenpartners terugkomen. Dit zorgt voor een efficiënt onderhoudsproces voor alle betrokken partijen. Alle materialen blijven daarmee zo lang mogelijk in onze keten.  Zo redden we samen zo veel mogelijk materialen uit de shredder en verbrandingsoven. 

Dankzij deze samenwerking is onze keuken volgens de Product Circularity Index van Alba Concepts 88% circulair.

Wil je meer informatie over de PCI van Alba Concepts?

Klik dan hier
Materialenpaspoort 2 - Duurzaamheid Chainable
Bomen planten - Duurzaamheid Chainable

Een keuken die bomen plant

Bomen nemen de meeste CO2 op als ze precies dat blijven, bomen. Een boom bestrijdt klimaatverandering, ondersteunt biodiversiteit, verbetert economische situaties en herstelt landschappen. 
 
Daarom zijn wij trots dat er voor onze keukens nul bomen gekapt worden. Ons plaatmateriaal is voor 90% gemaakt van gebruikt hout en 10% bermafval. Om onze positieve impact op de aarde te vergroten planten wij daarnaast voor iedere keuken 24 bomen met lokale partners over de hele wereld. Zo wordt er per jaar voor iedere geplaatste keuken 0,24 tot 0,84 ton CO2 opgenomen door de bomen die we planten. Tijdens de 60 jaar dat er in onze keukens gekookt wordt nemen de geplante bomen tussen de 14,4 en 50,4 ton CO2 op. Dat is positief bijdragen aan een betere wereld.

Sociaal inclusief

Onze keukens worden pre-fab geassembleerd in samenwerking met sociale werkplaats de Diamant-groep. Daarmee trachten we een zo breed mogelijke maatschappij te creëren.
 
Daarnaast staat bij Chainable de huurder centraal. Door verschillende huurders keuzes,  minder overlast en een directe schakel voor service en onderhoud zijn huurders altijd ontzorgd en verzekerd van een goed functionerende keuken.
Sociaal inclusief - Duurzaamheid Chainable
Materialenpaspoort - Duurzaamheid Chainable

Meten is weten

Momenteel wordt er een levenscyclusanalyse (LCA) van onze keuken gevalideerd. De impact van de keuken over de gehele levensduur van 60 jaar is berekend. Daarbij is niet alleen de keuken maar ook de keuken installatie, de service momenten, twee refurbish momenten en de demontage van de keuken meegerekend. Uit het onderzoek is gebleken dat de grootste CO2 impact van onze keuken de panelen zijn (25.8%), gevolgd door het onderhoud en reparatie scenario (15-18%) en als derde het modulaire stalen frame (12.6%).

De resultaten van de LCA zullen zo snel mogelijk in de Nationale Milieudatabase te vinden zijn voor een eerlijk en transparant vergelijk met lineaire keukens. 

Benieuwd hoe wij de impact van jouw vastgoed kunnen verminderen?

Neem contact op

Onze bijdrage aan de Sustainable Development Goals

De Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De doelen vormen een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis. Dankzij de samenwerking met onze keten-partners, werkt ons K-a-a-S model aan de realisatie van SDG 9 – industrie, innovatie en infrastructuur,  SDG 12 – duurzame consumptie en productie en SDG 13 – klimaatactie.

Wil jij weten hoe je zelf kunt bijdragen aan één of meerdere SDG’s?

Klik dan hier

The Natural Step

In de huursector, waar een keuken gemiddeld slechts 15 tot 20 jaar mee gaat, wordt jaarlijks 40.000 ton aan keukenkastjes weggegooid. Bij Chainable zijn we ervan overtuigd dat dat beter kan. Dat doen we door systematisch de 4 basisprincipes van The Natural Step toe te passen op al onze processen.

Wil je meer weten over The Natural Step?

Lees verder

Benieuwd hoe jouw vastgoed versneld circulair kan worden?

Het is ons doel om de hele economie versneld circulair te maken. Niet alleen de keukens maar de gehele bebouwde omgeving. Alleen zo kunnen we samen streven naar een leefbare planeet. Ben jij benieuwd hoe je jouw vastgoed circulair kan maken? 

Download dan onze Greenpaper. 

Na het invullen van je gegevens, wordt de download-link zichtbaar.

     

    Close Menu

    Samen op weg naar 100% circulaire keukens.

    Chainable

    Hercules 4
    5126 RK  GILZE
    Nederland

    T: +31 (0) 85 485 0909
    E: hello@chainable.nl