Skip to main content
Circulaire EconomieCirculaire Keuken

Duurzame portiekflats van SUM met een Chainable keuken.

Een studententeam van de TU Delft genaamd SUM (Symbiotic Urban Movement), presenteerde op 26 mei 2021 hun oplossingsgerichte ontwerp voor de verouderde woningvoorraad in Nederland. Dit doen ze voor de Solar Decathlon Europe. Een evenement dat in 2022 in mei en juni zal plaatsvinden in Wuppertal, Duitsland. Het ontwerp zal bestaan uit een commerciële plint, een woning en de circulatiekern. Door deze drie elementen als leidraad te nemen bij het uitleggen van het plan, hopen zij de Solar Decathlon Europe competitie te winnen.

 De Solar Decathlon Europe competitie is in het leven geroepen om innovatieve oplossingen te ontwikkelen om technische, architectonische en sociale uitdagingen aan te gaan waarmee steden en andere belanghebbenden worden geconfronteerd. Omdat steeds meer mensen in stedelijke gebieden wonen, stijgt de vraag naar woonruimte ontzettend hard. De focus van de competitie ligt dan ook op het moderniseren van de bestaande woningvoorraad zodat dit probleem tegen kan worden gegaan.

SUM

De visie van SUM vindt zijn fundering in het woord symbiosis. Symbiose betekent dat twee of meer organismen samenleven in harmonie. In dit geval gaat dat over de mens en de natuur en betekent het dat beide elementen evenveel van elkaar profiteren. Deze filosofie is de draagbalk van het gehele ontwerp dat wordt gemaakt voor de portiekflats.

Door het project te richten op de doorgaans verouderde naoorlogse portiekflats die gebouwd zijn tussen 1945 en 1972, wordt nieuw leven geblazen in woningen uit een minder duurzaam tijdperk.

Ontwerp

De begane grond zal gebruikt worden om gezamenlijke ruimten te creëren zoals winkels, café’s en workshops. De buitenomgeving zal natuurvriendelijk worden ingericht met groen, ontmoetingsplaatsen, speeltuinen en tuinen. Dit maakt de buurt meer samenlevingsgericht. De circulatiekern van het gebouw dient niet alleen als een gemakkelijke verbinding met de rest van het gebouw, maar dient ook als een sociale hub, door de aanwezigheid van de wasruimte en brievenbussen.

De basis van het prototype bestaat uit een hybride structuur. De kern, een bio-based isolatielaag en een duurzame façade. Het modulaire design zorgt ervoor dat het gebouw gemakkelijk op- en afgebroken kan worden. Designed for re-assembly. Boven in het gebouw bevindt zich de woning waar het modulaire meubelsysteem wordt getoond. Hierdoor kunnen woningruimtes anders worden ingedeeld en kunnen meubels bijvoorbeeld worden ingeklapt zodat een grotere woonkamer ontstaat.

Het ontwerp brengt mens en natuur dichter bij elkaar en stimuleert zo een symbiotische relatie tussen beide partijen. Hiermee wil SUM zowel energie- als sociaal positieve gebouwen creëren.

De bouw

Het prototype zal deze herfst nog feestelijk onthuld worden. Daarna is het door geïnteresseerden te bezoeken, voordat het in april 2022 verhuisd wordt naar Duitsland voor deelname aan de competitie. Meer weten? Houdt dan www.delftsolardecathlon.com in de gaten.

We zijn trots dat de Chainable keuken aanwezig mag zijn in dit project en we wensen het team ontzettend veel succes in deze competitie.

Leave a Reply

Close Menu

Samen op weg naar 100% circulaire keukens.

Chainable

Hercules 4
5126 RK  GILZE
Nederland

T: +31 (0) 85 485 0909
E: hello@chainable.nl