Skip to main content

Geschreven door Kyle Driessen

De boodschap van onze overheid is helder: Nederland moet in 2050 een volledig circulaire economie hebben. Een term die vaak voorbij komt in combinatie met circulariteit is modulariteit. Ook voor onze keukens is dit erg belangrijk. Het concept is veelal terug te vinden in de bouw, maar ook in kleinere gebruiksproducten zoals telefoons. Maar wat houdt een modulair product eigenlijk in? In deze blog vertellen we je er meer over.

Wat is modulariteit?

Modulariteit is de mate waarin de onderdelen van een systeem, bijvoorbeeld een product of gebouw, gescheiden en gecombineerd kunnen worden. Door deze losmaakbaarheid wordt het systeem vaak veel flexibeler. Modulariteit kun je tegenwoordig op veel plekken terugvinden, bijvoorbeeld in de bouw. Bij modulaire bouw worden grote delen van een huisvesting in de fabriek al samengesteld. Deze modules worden dan op de bouwplaats gemonteerd tot één gebouw. In de bouw leidt modulair bouwen tot minder CO2-uitstoot en een tijdwinst van 30-50% per project. Naast gebouwen worden ook meubels en gebruiksvoorwerpen modulair ontworpen. Denk hierbij aan zitbanken, kantoormeubilair smartphones, koptelefoons en nog veel meer.

Hoe ziet een modulaire keuken eruit?

Bij Chainable produceren we een circulaire en modulaire keuken. Een keuken is modulair als aparte onderdelen van de keuken eenvoudig los te maken zijn. Deze flexibiliteit zorgt ervoor dat onderdelen apart van elkaar gerepareerd of vervangen kunnen worden, zonder dat er een hele keuken of keukenmodule voor gesloopt hoeft te worden. Hierdoor wordt het repareren, refurbishen en het recyclen van materialen veel makkelijker. Het ontwerp van onze keukens is 87% losmaakbaar. Omdat onze keukens modulair zijn kunnen we ook aanpassingen doen binnen een al bestaande keukenopstelling. Zo kan de keuken dus meegroeien met de eindgebruiker.

Het grote voordeel van onze modulaire keuken wat betreft circulariteit is dat onderdelen apart van elkaar vervangen kunnen worden. Dit is van belang omdat de onderdelen verschillen van levensduur. Zo hebben het stalen frame en het granieten werkblad een levensduur van 60 jaar, maar andere onderdelen zoals de houten panelen zullen minder lang mee gaan. Door alleen defecte of versleten onderdelen tussentijds te vervangen zorgen we dat de keuken toch 60 jaar overeind blijft staan. Hiermee maken we het verschil vergeleken met lineaire keukens, die over het algemeen slechts 15-20 jaar meegaan.

Doordat we werken met Kitchen as a Service (K-a-a-S) is een modulair ontwerp geschikt voor Chainable. K-a-a-S houdt onder andere in dat alle onderdelen aan het einde van hun levensduur bij ons terugkomen (meer weten? Klik hier). Middels ons materialenpaspoort houden we per keuken bij welke materialen er in de keukens zitten en wanneer deze naar ons terugkomen, zodat ze op de juiste manier hergebruikt kunnen worden. Deze manier van werken zorgt ervoor dat de keuken van Chainable voor 82% circulair is. Daarnaast werken we sinds kort met een nieuw frame. Hiermee wordt er 15 tot 20% sneller gemonteerd en wordt er 20% staal bespaard ten opzichte van het vorige frame.

Al met al zorgt een modulair ontwerp dus voor een hogere repareerbaarheid, besparing van materiaal, en een flexibel en aanpasbaar product. Meer weten over onze circulaire en modulaire keukens? Neem contact met ons op via hello@chainable.nl .

#JointheChain

Leave a Reply

Close Menu

Samen op weg naar 100% circulaire keukens.

Chainable

Hercules 4
5126 RK  GILZE
Nederland

T: +31 (0) 85 485 0909
E: hello@chainable.nl