Het is vandaag (22 augustus 2020) Earth Overshoot Day. Dat betekent dat we vandaag alle grondstoffen hebben opgebruikt die onze aarde in 2020 kan produceren. Hierna is het dus niet meer verstandig om meer grondstoffen te onttrekken; hierna is het roofbouw op onze planeet. 

Dit is dus het moment waarop de mensheid alle natuurlijke bronnen heeft opgebruikt…
Het moment dat we de rest van het jaar teren op de reserves van onze planeet…
Hét moment om in actie te komen

Een wake-up call voor alle bedrijven die hergebruik van grondstoffen nog niet in hun DNA hebben zitten. Er valt nog een wereld te winnen; ondanks dat deze dag (voor het eerst) later kwam dan vorig jaar, verbruiken we dit jaar nog steeds 56% teveel grondstoffen. Zelfs met de pandemie. 

Transitie

De vraag is nu: hoe veranderen we een wereld waar succes nog steeds gemeten wordt met exponentiële groei? Hoe kunnen we de status-quo trotseren en naar een fundamentele andere vorm van waardecreatie gaan? Een waar de natuur, de mensen, en de economie door middel van meervoudige waardecreatie centraal staan?

Met Chainable proberen we dat, we zijn op weg naar een 100% circulaire keuken, we zetten stappen om van de lineaire keukenwereld waarin afval ‘hoofdzaak’ is en hergebruik bijzaak.

We zullen laten zien dat het anders kan. Van oude keukens maken we weer nieuwe keukens. Opnieuw en Opnieuw. Een wereld waar afval niet bestaat en waar onze grondstoffen al jaren in omloop zijn. 

Bedrijven, de overheid, maar ook woningcorporaties hebben een groot aandeel in de de Earth Overshoot Day. Ze hebben daarmee ook een grote verantwoordelijkheid om het beter te doen. Niet omdat het kan, maar omdat het moet! En wat houdt ons tegen?

We hebben bedrijven en corporaties nodig die op langere termijn denken, ánders denken en ánders doen. 

Zoals David Attenborough al eens citeerde:

‘Anyone who thinks that you can have infinite growth on a planet with finite resources is either a madman or an economist.’ 

We zullen moeten leven binnen de grenzen van de natuur. De enige vraag die rest; gaan we dat doen door middel van een natuurramp of door een fundamentele systeemverandering?

Leave a Reply

Samen op weg naar 100% circulaire keukens.

Chainable

Hercules 4
5126 RK  GILZE
Nederland

T: +31 (0) 85 485 0909
E: hello@chainable.nl