Skip to main content

De Noorse economie is slechts 2,4% circulair. Dit betekent dat, van alle materialen ruim 97% niet is hergebruikt. Per persoon per jaar wordt 44.3 ton verbruikt. Dat is een van de hoogste verbruiken ter wereld. Dit blijkt uit het Circularity Gap Report van Circle Economy.

Noorwegen zou moeten streven naar een hogere circulariteit, en naar een lagere materiële voetafdruk, aldus het Circularity Gap Report. Noorwegen is voor het inkomen nog steeds afhankelijk van fossiele brandstoffen. De bouwsector produceert veel afval en er wordt maar weinig hergebruikt of gerecycled. Ook voeding, huisvesting en infrastructuur leveren een grote bijdrage aan de materiële voetafdruk. In Noorwegen is de koopkracht van consumenten hoog. Maar de consumenten zijn zich niet erg bewust van het belang van een circulaire economie en van de schaarse hulpbronnen. De vraag van consumenten drijft de productie op.

Zes scenario’s

In het Circularity Gap Report worden zes scenario’s beschreven die de circulariteit verhogen en de materiële voetafdruk verlagen: (1) circulair bouwen, (2) totale transitie naar schone energie, (3) circulaire voedselsystemen, (4) groen transportsysteem , (5) een sterke economie voor reparatie, hergebruik en recycling en (6) circulaire bosbouw en houtproducten. Elk scenario stimuleert de circulariteit en vermindert het verbruik in Noorwegen. Als alle zes scenario’s werkelijkheid worden, zal Noorwegen van een circulariteit van 2,4% naar 45,8% gaan en zal de materiële voetafdruk verminderen met 64,8%.

Circle Economy is een organisatie die, net zoals Chainable, streeft om het proces naar een circulaire economie te versnellen. In een circulaire economie behouden grondstoffen, onderdelen en producten hun waarde. Het circulaire model gaat er vanuit dat de producten van nu, de grondstoffen zijn voor later. Afval bestaat hierdoor niet (of nauwelijks). Het Circularity Gap Report laat zien hoe nieuwe business modellen belangrijke sectoren kunnen transformeren. Modellen zoals onze oer-hollandse K-a-a-S. Met Kitchen-as-a-Service van Chainable maken wij een einde aan materiaalverspilling in de keukensector. De eerste echt circulaire keuken. Zo proberen wij Nederland, maar ook Noorwegen, Europa en de wereld te laten zien dat circulariteit werkt. Wij willen dienen als voorbeeld voor niet alleen de keukenindustrie, maar alle industrieën daaromheen. We laten zien dat de transitie van een lineaire naar een circulaire economie sneller kan en dat het ook met uw product kan. 

Bent u benieuwd wat Chainable kan betekenen voor de circulariteit van uw keukens? 

 

 


Wilt u graag het volledige Circularity Gap Report lezen, klik dan hier.
Of bent u benieuwd naar het Circularity Gap Report van Nederland, klik dan hier.

 

Leave a Reply

Close Menu

Samen op weg naar 100% circulaire keukens.

Chainable

Hercules 4
5126 RK  GILZE
Nederland

T: +31 (0) 85 485 0909
E: hello@chainable.nl