Een Life Cycle Cost (LCC) – ook wel Total Cost of Ownership (TCO) genaamd- is een methode waarbij alle kosten gedurende de volledige levensduur van een product in beeld zijn gebracht. Bij een LCC-analyse zijn zowel de realisatie-, beheer- en sloopkosten meegerekend. Door de LCC-analyse is inzichtelijk gemaakt wanneer specifieke onderdelen van een constructie vervangen moeten worden. Op deze manier zijn constructies zo optimaal mogelijk in elkaar gezet.
Veel mensen, met name in de bouw, zijn bezig met het omschakelen naar het LCC gedachtegoed. In het verleden zijn veel bouwprojecten uitgevoerd voor de laagste prijs. De bouwkosten van een bouwproject zijn over de gehele levensduur genomen het kleinste deel van de kosten. Het doel van LCC is dan ook om technologie en kosten te optimaliseren waarbij de levensduur van gebouwen langer gemaakt is.
Duurzaamheidsstrategie
Petran van Heel, werkzaam binnen de afdeling Sector Advisory bij de ABN AMRO is verantwoordelijk voor de sector Bouw en de sector Real Estate. Van Heel is de laatste tijd steeds meer bezig met duurzaamheid. De ABN AMRO heeft drie richtingen uitgezet in de duurzaamheidsstrategie die zij hanteren. Duurzaam in de energietransitie, de circulaire economie en de sociale impact.
Van Heel: “De contouren en de bouwstenen worden steeds duidelijker, we zijn onderweg.”
Bij het circulair bouwen van toekomstige gebouwen is meer rekening gehouden met de materialen die daarbij worden gebruikt. Als de materialen gebruikt zijn, dan is er gezorgd dat deze goed ingezet zijn. Wanneer materialen makkelijk gerepareerd kunnen worden, dan is de levensduur van een gebouw langer. Er zal meer grip moeten komen op de materialen en op de waarde van de materialen aan het einde van de levenscyclus.
Chainable
De oer-hollandse K-a-a-S van Chainable staat voor duurzaamheid en circulariteit. Door Kitchen-as-a-Service houdt Chainable grip op de materialen die gebruikt zijn in de circulaire keukens, in plaats van deze uit het oog te verliezen. Hierdoor zullen materialen zoveel mogelijk zijn hergebruikt en is aan het einde van de levenscyclus de restwaarde makkelijk bepaald. Dit is het LCC-gedachtegoed wat nodig is, zodat we écht duurzame meerwaarde creëren voor de gehele keten. Zoals van Heel het samenvat:
´We moeten veel meer gaan werken met ‘Life cycle cost’ in plaats van die platte bouwkosten, daarin zit geen duurzame meerwaarde´.
Meer weten over hoe Chainable u kan helpen inzicht te krijgen in de LCC of de TCO? We helpen u graag verder om te kijken hoe u deze kan verlagen, waarbij zowel u en de eindgebruiker profiteren.