Skip to main content

Een flinke klus voor de boeg! In 2030 wil Nederland 50% minder primaire grondstoffen gebruiken zoals mineraal, fossiele brandstoffen en metalen. Dit is de tussenstap om in 2050 de economie volledig omgebogen te hebben naar een 100% duurzame, circulaire economie.

Dat gebeurt uiteraard niet vanzelf. Sinds deze doelstellingen werden geïntroduceerd in 2016 zijn diverse nieuwe subsidies, samenwerkingsmogelijkheden, voordeelregelingen en andere hulpmiddelen in het leven geroepen die het bedrijven en consumenten makkelijker maakt om een bijdrage te leveren aan de circulaire economie.

Om het de duurzaamheidsontwikkelingen een extra steun in de rug te geven, zijn op Europees niveau 17 diverse Sustainable Development Goals (SDG’s) in het leven geroepen die dienen als een wereldwijde richtlijn om problemen zoals armoede en de klimaatcrisis te bevechten. Deze SDG’s worden op hun beurt weer onderverdeeld in concrete, tastbare onderdelen zodat bedrijven en individuen er ook aan bij kunnen dragen. Per SDG wordt er een alliantie opgericht die bestaat uit een team toegewijde en ervaren managers, deskundigen en bestuursleden uit hun respectievelijke branche die samen werken aan het verwezenlijken van de doelstellingen.

(De 17 SDG’s [1])

Een fantastische ontwikkeling waarmee verduurzaming en het oplossen van wereldproblemen tastbaar wordt gemaakt.

Ook bedrijven kunnen hierin een steentje bijdragen, zelfs al door kleine aanpassingen te maken in de dagelijkse werkzaamheden. Bijvoorbeeld door het bieden van gelijke kansen op de werkvloer, maar ook door simpelweg minder papier te gebruiken. Dit zijn slechts enkele voorbeelden die misschien voor de hand liggend zijn, maar toch een onverwacht grote impact kunnen hebben. De gemiddelde Nederlander gebruikt ongeveer 80 kilo papier per jaar! Voor het digitale tijdperk waar we tegenwoordig in leven, is dat een torenhoge stapel aan papier. Als iedereen een NEE-NEE sticker op de brievenbus zou plakken, besparen we al 15.4 kilo papierafval per persoon per jaar [2]!

Hoe draagt Chainable bij aan de SDG’s?

SDG 9 – Industrie, Innovatie en Infrastructuur.

Om de manier waarop keukens in de (sociale) huursector worden gebruikt te veranderen, brengen we een innovatieve keuken in
de wereld. Het uiteindelijke doel is om zo min mogelijk materialen te gebruiken, zo veel mogelijk te hergebruiken en afvalstromen te minimaliseren. Dat doen we door onze keukens aan te bieden onder Kitchen-as-a-Service. Daarmee houden we de keukens in ons bezit, en kunnen bewoners zonder zorgen gebruik maken van een circulaire keuken met bijbehorende apparatuur. Wij nemen de installatie, service en tussentijds onderhoud op ons waardoor we kunnen bepalen welke materialen waar worden ingezet en dat op ieder moment! Besluit je na enige tijd dat de keukens toch in een andere woning moeten komen te staan? Dan kunnen we deze moeiteloos verhuizen en aanpassen door het modulaire ontwerp. Moet de keuken vervangen worden? Dan halen we hem op en geven we hem een opknapbeurt zodat hij er weer als nieuw uitziet. Zo kan hij ergens anders weer nieuwe bewoners blij maken. Is de keuken echt toe aan vervanging en kan hij niet meer opgeknapt worden? Dan zorgen we dat de gebruikte materialen terugkomen bij de toeleveranciers, die daar vervolgens nieuwe materialen en onderdelen van kunnen maken.

SDG 11 – Duurzame steden en gemeenschappen

Nederland telt iets meer dan 3.3 miljoen huurwoningen. Dat is 42,3% van de totale woningportefeuille van Nederland [3]. Deze worden onder andere beheerd door woningcorporaties en institutionele beleggers. Zij dragen verantwoordelijkheid voor de woningen en zo ook over de mate waarin deze woningen worden verduurzaamd. Door onze keukens aan deze groep aan te bieden, kunnen we op grote schaal impact maken op de verduurzaming van de leefomgeving van steden en gemeenschappen!

SDG 12 – Verantwoorde consumptie en productie

Een Chainable keuken bestaat voor 100% uit herwonnen hout dat voortkomt uit reststromen. Het staal dat wordt gebruikt in het frame van de keuken bestaat voor 25% uit herwonnen staal, dat ook voortkomt uit reststromen. Helaas is het op dit moment nog niet mogelijk om 100% herwonnen staal te gebruiken, omdat daar de robuustheid van het frame onder lijdt waardoor deze minder stevig zijn en minder lang meegaan. Desalniettemin werken we iedere dag hard om nieuwe manieren te vinden om ook het percentage hergebruikt staal te verhogen. Door Alba Concepts is met een PCI berekend dat onze keukens op dit moment 82% circulair zijn en daar zijn we trots op!

SDG 15 – Leven op het land

SDG 15 gaat over de kwaliteit en mate van biodiversiteit in Nederland. Het is van cruciaal belang dat bestaande natuurgebieden worden behouden. En dat CO2 uitstoot door bedrijven en individuen zo veel mogelijk wordt geminimaliseerd. Idealiter worden de gebieden zelfs versterkt door om de – al geleden – afbreuk aan biodiversiteit tegen te gaan. Daarom planten wij voor iedere verkochte keuken twee bomen. Één boom wordt in Nederland geplant om lokale biodiversiteit te stimuleren. De tweede boom wordt in een vruchtbare omgeving rondom de evenaar geplant. Hier groeien vruchten- en notenbomen beter, waardoor deze niet alleen bijdragen aan biodiversiteit, maar ook zorgt voor een bron van voedingsstoffen voor de lokale bevolking. Zo hebben we nu al meer dan 150 bomen kunnen planten! Dit alles doen we in samenwerking met Trees For All.

We vertellen je graag meer en staan altijd open voor nieuwe samenwerkingen om nóg duurzamer te werk te kunnen gaan. Neem gerust contact met ons op!

Bronnen

Leave a Reply

Close Menu

Samen op weg naar 100% circulaire keukens.

Chainable

Hercules 4
5126 RK  GILZE
Nederland

T: +31 (0) 85 485 0909
E: hello@chainable.nl