Skip to main content

Slechts een kwart van de materialen benodigd in de Nederlandse economie is afkomstig uit non-virgin, secundaire bronnen. Een goed begin, maar we zijn er nog lang niet. We gebruiken nog steeds virgin materialen voor meer dan 75% van onze maatschappelijke behoefte zoals, huisvesting, mobiliteit en voedsel. Een enorm ‘circularity gap’. Dit is bekend gemaakt in het vandaag gelanceerde Circularity Gap Report van Circle Economy. Circle Economy zet zich net als Chainable® in om de transitie naar een circulaire economie te versnellen. We willen zo onze impact op de planeet verminderen en sociale ongelijkheid minimaliseren.

Circle Economy

Met het Rijksbrede programma Circulaire Economie ‘Nederland circulair in 2050’ heeft Nederland een ambitieuze visie neergezet. Circle Economy heeft vier ‘wat-als’ scenario’s verkend om de circulariteit van Nederland te vergroten: (1) circulair bouwen, (2) circulaire landbouw en voedselsystemen, (3) duurzame energietransitie, en (4) reparatie, remanufacturing en hoogwaardige recycling. Een combinatie van deze scenario’s kan volgens de studie de Nederlandse circulariteit van 24,5% naar 70% brengen!

Circulaire doelen

Chainable® werkt actief aan het verwezenlijken van scenario (1) Circulair bouwen en (4) reparatie, remanufacturing en hoogwaardige recycling. In 2030 wil de Nederlandse bouwsector 50% circulair zijn en in 2050 moet de sector volledig circulair zijn. Momenteel is de bouwsector goed voor maar liefst 50% van de gebruikte grondstoffen, 40% van het totale energieverbruik en 30% van het totale waterverbruik in Nederland. Naar schatting 40% van het nationale afval betreft bouw- en sloopafval, terwijl de sector verantwoordelijk is voor ongeveer 35% van de CO2-uitstoot. Tegelijkertijd zorgt de groeiende Nederlandse bevolking dit jaar voor een tekort aan 300.000 woningen. Om de ambitieuze circulaire doelen voor deze sector te behalen zal er dus een drastische omslag naar circulariteit nodig zijn.

Chainable

De studie geeft aan dat sloop plaats zal moeten maken voor onderhoud en service. De manier waarop we bouwmaterialen en sloopafval monteren en demonteren zal moeten veranderen. Chainable®  gaat hierbij helpen. Een circulaire keuken van Chainable® elimineert sloopkosten en reduceert materiaalverspilling. De keuken is ontworpen voor demontage zodat alle materialen en componenten hoogwaardig hergebruikt kunnen worden. Ons unieke Kitchen-as-a-Service model garandeert onze verantwoordelijkheid voor het circulair in gebruik blijven van alle materialen en componenten.

Circulaire businessmodellen en verbeterde materiaal efficiëntie zijn manieren om emissies te reduceren, grondstofontginning te beperken en de leverzekerheid van materialen te verbeteren. Door voorop te lopen in de onvermijdbare transitie naar een circulaire economie, hoopt Chainable® te inspireren en richting te geven aan meer dan alleen de keukensector.

Wilt u ook vooroplopen in de transitie én heeft u interesse in ons circulaire Kitchen-as-a-Service concept?

 

 


Wilt u graag het volledige Circularity Gap Report lezen, klik dan hier.

 

Leave a Reply

Close Menu

Samen op weg naar 100% circulaire keukens.

Chainable

Hercules 4
5126 RK  GILZE
Nederland

T: +31 (0) 85 485 0909
E: hello@chainable.nl