Skip to main content

Wij volgen de principes van The Natural Step

Wij volgen de principes van The Natural Step in onze volledige bedrijfsvoering. Voor nu en voor onze toekomst. 

The Natural Step | Circulaire Transitie | Circulaire Economie | Chainable
Onze keuken zijn alleen verkrijgbaar via Kitchen-as-a-Service. Daarmee helpen wij mensen voldoen in een belangrijke basisbehoefte door energie zuinige apparaten beschikbaar te stellen voor ieder segment.
De keukens berusten op een modulair frame waardoor onderhoud snel en eenvoudig is. Hierdoor kunnen we onze keukens na gebruik eenvoudig demonteren en elders weer inzetten.
Door gebruik te maken van duurzame materialen is onze keuken voor 82% circulair en zijn we onderweg naar de 100% circulaire keuken. We maken hierbij zo min mogelijk gebruik van natuurvreemde stoffen.
Voor elke keuken die wij plaatsen, planten we twee bomen via Trees for All. Hiermee laten we een positieve impact achter. Een boom neemt jaarlijks 20 kg CO2 op uit de lucht en meer zelfs als hij rond de evenaar staat. We planten één boom in Nederland en één boom in Costa Rica. Naast het opnemen van de CO2, bevordert dit ook de biodiversiteit in het land. Daarnaast gaan onze keukens tot wel 60 jaar mee, daardoor hebben we minder afval en minder materialen nodig om de keukens volledig te onderhouden.

The Natural Step bij Chainable

The Natural Step is een initiatief dat in 1989 door de Zweedse Prof. Karl Hendrik Robèrt opgericht is en vanuit een gezamenlijk gedachtengoed streeft naar een duurzame wereld. Door vanuit duurzaamheidsprincipes kritisch naar ervaringen en lessen uit het verleden te kijken, kunnen gemaakte fouten vermeden en omgezet worden naar betere, duurzame alternatieven.

Bij Chainable zijn passen we systematisch de 4 basisprincipes van The Natural Step toe op al onze processen.

Benieuwd hoe we de impact van jouw vastgoed kunnen verminderen?

Vraag een offerte aan

De 4 principes van The Natural Step

Principe 1 - Geen dingen doen waar we de mensen beperken in het vervullen van hun fundamentele behoefte.

De keuken is het haard van een huis; het is erg belangrijk voor de gebruikers van een keuken en is daardoor impliciet zeer belangrijk in het uitoefenen van de behoeftes van mensen. Echter moet er bij de productie van Chainable keukens natuurlijk worden gezorgd dat er zo min mogelijk beperkingen worden gegeven aan huidige, maar ook vooral toekomstige generaties.

Chainable gebruikt levenscyclusanalyse (LCA) om te berekenen waar de grootste uitstoot plaatsvindt en gaat vervolgens met experts om tafel om deze te reduceren. Zo werken we bij Chainable elke dag hard om onze impact op het milieu en de mensen te verminderen. Dit doen we onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen in onze productieprocessen terug te dringen, het aantal logistieke bewegingen te beperken, verpakkingsmateriaal uit te bannen, onze toeleveranciers mee te krijgen in de circulaire economie en door zoveel mogelijk hernieuwbare energie te gebruiken in het productieproces. Zo werken we samen aan een win-win voor het milieu en huidige en toekomstige generaties.

In onze keuken zorgen we voor zoveel mogelijk hergebruikte grondstoffen; zo is ons plaatmateriaal al 90% sloophout en ons stalen frame voor 25% gemaakt van gerecycled staal. Samen met het Urban Mining Collective werken we er hard aan deze percentage te verhogen en óók nog eens het herbruikbaar potentieel te verhogen. Zo zorgen we aan de voorkant en de achterkant voor een écht circulaire keuken.

Principe 2 - Niet meer en sneller stoffen uit de aardkost in het milieu brengen dan de natuur kan verwerken.

Chainable kiest er voor om dit principe op verschillende manieren in te zetten:
  • Door te kiezen voor minder materialen,  zo gebruikt Chainable tot wel 47% minder plaatmateriaal. Door te besparen dáár waar dat kan, door te kiezen voor een langere levensduur  en door de keukens te maken met input van oude keukens blijft het toevoegen van nieuwe stoffen beperkt.
  • De Technische Universiteit in Denemarken (DTU) heeft de de toxiciteit van onze keuken gemeten. Chainable werkt met natuurlijke materialen en reststromen, die de aardkorst niet uitputten en die de natuur weer kan verwerken.
  • Door het toepassen van sloophout zit er nog wel formaldehyde in het plaatmateriaal van de Chainable keuken, Chainable voldoet aan de hoogste normen met betrekking tot de reductie van deze stoffen. Mocht er een beter alternatief voorradig zijn dan passen we die graag toe in onze keukens. Mocht jij daar interessante ideeën over hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Principe 3 - Niet meer en sneller natuurvreemde stoffen in het milieu brengen dan de natuur kan verwerken.

Door middel van uitgebreide analyses zorgt Chainable er voor dat we de natuurvreemde stoffen uit bannen. Chainable scoort op 12 van de 16 impact criteria (zoals toxiciteit, eutrofiëring e.d.) beter dan de traditionele -lineaire- keuken. Een score waar we erg trots op zijn. Ook blijven we door ons businessmodel verantwoordelijk voor de keukens die we maken, zo leggen we de drijfveer bij onszelf neer om de keuken te blijven ontwikkelen.
Door Kitchen-as-a-Service houden we grip op materialen en het keukengebonden energiegebruik; dat noemen we ‘Uitgebreide producenten verantwoordelijkheid | UPV of Extended Producer Responsibility | EPR’. Hierdoor creëert Chainable met haar partners de juiste prikkel voor een concurrerende circulaire economie, en legt het de drijfveer daar neer waar deze zou moeten liggen. Door de producten terug te nemen na gebruik, en alle (sub)componenten aan de oorspronkelijk toeleveranciers te retourneren zorgen we er samen voor dat producten slimmer en beter ontwikkelt worden zodat ze makkelijker kunnen worden opgeknapt en opnieuw kunnen worden ingezet.
Zo wordt hergebruik in de hoogst mogelijke waarde bevordert over de hele keten.

Principe 4 - De natuur niet sneller afbreken, dan de tijd die nodig is om te herstellen.

Chainable zorgt er door middel van backcasting voor dat we ontwerpfouten van vandaag weten los te laten. Veel organisaties zijn bezig de uitstoot van hun activiteiten te verminderen.
Bij Chainable gaan we een stap verder; waarom zouden we de wereld niet mooier kunnen achterlaten dan we deze vonden? Zo plant Chainable voor elke keuken 36 bomen om te werken aan de toekomstige grondstoffenvoorraad, natuurherstel en bevordering van de biodiversiteit. Op het moment zijn we bezig onze voetafdruk over alle bedrijfsprocessen uit te rekenen zodat we ook op dit vlak de natuur niet meer helpen afbreken maar samen blijven werken aan natuurbehoud- en herstel.
Dat is pas écht duurzaam.
Close Menu

Samen op weg naar 100% circulaire keukens.

Chainable

Hercules 4
5126 RK  GILZE
Nederland

T: +31 (0) 85 485 0909
E: hello@chainable.nl