Wij volgen de principes van The Natural Step in onze volledige bedrijfsvoering. Voor nu en voor onze toekomst.
The Natural Step bij Chainable
The Natural Step is een initiatief dat in 1989 door de Zweedse Prof. Karl Hendrik Robèrt opgericht is en vanuit een gezamenlijk gedachtengoed streeft naar een duurzame wereld. Door vanuit duurzaamheidsprincipes kritisch naar ervaringen en lessen uit het verleden te kijken, kunnen gemaakte fouten vermeden en omgezet worden naar betere, duurzame alternatieven.
Bij Chainable zijn passen we systematisch de 4 basisprincipes van The Natural Step toe op al onze processen.
Benieuwd hoe we de impact van jouw vastgoed kunnen verminderen?
De 4 principes van The Natural Step
Principe 1 - Geen dingen doen waar we de mensen beperken in het vervullen van hun fundamentele behoefte.
De keuken is het haard van een huis; het is erg belangrijk voor de gebruikers van een keuken en is daardoor impliciet zeer belangrijk in het uitoefenen van de behoeftes van mensen. Echter moet er bij de productie van Chainable keukens natuurlijk worden gezorgd dat er zo min mogelijk beperkingen worden gegeven aan huidige, maar ook vooral toekomstige generaties.
Chainable gebruikt levenscyclusanalyse (LCA) om te berekenen waar de grootste uitstoot plaatsvindt en gaat vervolgens met experts om tafel om deze te reduceren. Zo werken we bij Chainable elke dag hard om onze impact op het milieu en de mensen te verminderen. Dit doen we onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen in onze productieprocessen terug te dringen, het aantal logistieke bewegingen te beperken, verpakkingsmateriaal uit te bannen, onze toeleveranciers mee te krijgen in de circulaire economie en door zoveel mogelijk hernieuwbare energie te gebruiken in het productieproces. Zo werken we samen aan een win-win voor het milieu en huidige en toekomstige generaties.
In onze keuken zorgen we voor zoveel mogelijk hergebruikte grondstoffen; zo is ons plaatmateriaal al 90% sloophout en ons stalen frame voor 25% gemaakt van gerecycled staal. Samen met het Urban Mining Collective werken we er hard aan deze percentage te verhogen en óók nog eens het herbruikbaar potentieel te verhogen. Zo zorgen we aan de voorkant en de achterkant voor een écht circulaire keuken.
Principe 2 - Niet meer en sneller stoffen uit de aardkost in het milieu brengen dan de natuur kan verwerken.
- Door te kiezen voor minder materialen, zo gebruikt Chainable tot wel 47% minder plaatmateriaal. Door te besparen dáár waar dat kan, door te kiezen voor een langere levensduur en door de keukens te maken met input van oude keukens blijft het toevoegen van nieuwe stoffen beperkt.
- De Technische Universiteit in Denemarken (DTU) heeft de de toxiciteit van onze keuken gemeten. Chainable werkt met natuurlijke materialen en reststromen, die de aardkorst niet uitputten en die de natuur weer kan verwerken.
- Door het toepassen van sloophout zit er nog wel formaldehyde in het plaatmateriaal van de Chainable keuken, Chainable voldoet aan de hoogste normen met betrekking tot de reductie van deze stoffen. Mocht er een beter alternatief voorradig zijn dan passen we die graag toe in onze keukens. Mocht jij daar interessante ideeën over hebben, neem dan gerust contact met ons op.