Skip to main content

Circulariteit; een wereld zonder afval. Wat is circulariteit nou eigenlijk en wat betekent het in de praktijk? In dit blog vertellen we je alles over circulariteit, een circulaire economie en hoe het in zijn werk gaat.

Circulariteit kent vele definities (wel 114!). Volgens ons is circulariteit simpel gezegd het blijven gebruiken van grondstoffen. Bij Chainable noemen we dit: het in de keten houden van materialen. In de huidige economie hebben we een lineair productie- en consumptiesysteem. Een take-make-waste economie. Met een groeiende bevolking, die ook nog eens steeds meer grondstoffen vraagt, is grondstoffen schaarste een steeds groter probleem. De notie dat ook grondstoffen eindig zijn dringt meer en meer tot mensen door: de natuur kan deze grondstoffen niet blijven produceren in de snelheid dat wij de grondstoffen consumeren. Earth Overshoot Day vindt (bijna) elk jaar eerder plaats dan het jaar ervoor en dat moet stoppen!

Wanneer er (technologische) innovaties plaatsvinden willen wij, consumenten, meteen de nieuwste innovaties hebben. We noemen dit perceived obsolescence. Denk hierbij aan: als er een nieuwe telefoon op de markt komt wordt de oude meestal weggegooid. Er zijn zo ook producten die ontworpen zijn om uiteindelijk weggegooid te worden; zoals bijvoorbeeld wegwerpbekertjes of ontworpen worden om er na een bepaalde tijd mee op te houden. Dit noemen we planned obsolescence. Het zijn allemaal voorbeelden van een lineaire economie. 

We moeten werken aan een economie waarin producten dienen als nieuwe grondstoffen. Zoals de Ellen MacArthur Foundation*, hét instituut op het gebied van de Circulaire Economie zegt: ‘De producten van vandaag zijn de grondstoffen van morgen’. Het doel van de Rijksoverheid is dan ook om in 2050 volledig circulair te zijn. In 2030 is het het doel om 50% minder grondstoffen te verbruiken. Om dit doel te bereiken moet er nog veel gebeuren, maar deze omslag naar een circulaire economie is en blijft urgent.

Een circulaire economie vraagt verandering. Er zal moeten worden nagedacht over nieuwe verdienmodellen waarin de grondstoffen behouden worden in plaats van weggegooid. De levensduur van producten moet worden verlengd en het ontwerp van producten moet kritisch worden bekeken. Een product dat demontabel in elkaar is gezet kan aan het einde van de levensduur worden gedemonteerd met het behoud van de grondstoffen. De grondstoffen kunnen daarna opnieuw worden ingezet, in zo’n hoogst mogelijke waarde.

Chainable 

Een circulaire keuken speciaal ontworpen voor woningcorporaties en institutionele beleggers. Circulariteit en ontzorging met een terugnamegarantie. Chainable maakt keukens met het oog op een circulaire economie. In plaats van keukens te verkopen, stelt Chainable circulaire keukens ter beschikking voor een vast bedrag per maand of middels een koop-terugkoopregeling. Hierbij wordt alle service en onderhoud aan de keukens door Chainable verzorgd. Chainable weet welke materialen gebruikt zijn en wanneer de materialen terugkomen. Er zijn afspraken gemaakt met ketenpartners over refurbishment, remanufacturing en recycling van de materialen.

circulaire economie
*Fun fact: Simon en Jordy zijn alumni van het From Linear to Circular programma van de EMF.
 

Bron: Rijksoverheid, Ellen MacArthur Foundation

Leave a Reply

Close Menu

Samen op weg naar 100% circulaire keukens.

Chainable

Hercules 4
5126 RK  GILZE
Nederland

T: +31 (0) 85 485 0909
E: hello@chainable.nl