Skip to main content

Volkskrant – 23-05-2020
Hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer kan het wel uitschreeuwen: ga bouwen! Het woningtekort is gigantisch. Daar verandert de coronacrisis niets aan. Een minister van Woningbouw wel. Dat de nieuwbouw niet op gang komt is ‘om gek van te worden’.

Wat kunnen we doen op de korte termijn?

‘De grootste fout die we kunnen maken is nieuwbouwproductie laten inzakken. Dat hebben we laten gebeuren in de vorige crisis, met rampzalige gevolgen voor zowel de economie als de woningmarkt. Dus steun de bouw met een woningbouwfonds. Bouw slim, bijvoorbeeld voor senioren. Door een verhuizing naar een seniorenwoning komt vaak weer een eengezinswoning vrij. Stop met die kortingen op uitkeringen en pensioenen als je gaat samenwonen. Dat is een enorm obstakel om een woning op te geven.

‘Schaf ook onmiddellijk de verhuurderheffing af, die neoliberale belasting voor corporaties. Geef die corporaties meer financiële armslag om te bouwen, tegen de economische crisis in. En laat ze ook weer verhuren aan de middeninkomens.’

De woningmarkt is steeds meer een markt van insiders en outsiders, vindt Boelhouwer. ‘Heb je een eigen huis, dan zit je goed. Met die lage rente en de hypotheekrenteaftrek is wonen zelfs goedkoop geworden, ook al zijn de huizenprijs hoog. Daardoor wo rdt er ook nog eens flink vermogen opgebouwd. Maar de millenniumgeneratie heeft geen toegang tot die markt. Het is mij een raadsel waarom ze wel demonstreren voor het klimaat, maar niet voor betaalbaar wonen. Je mag ook iets eisen voor jezelf, toch?

Verduurzaming en het woningtekort hoeven geen kostenpost te zijn. Chainable helpt met een betaalbare keuken voor een schappelijk prijs. Zodat corporaties en institutionele beleggers geld overhouden voor nieuwbouw! Meer weten of interesse in een pilotproject? Neem contact met ons op!

Leave a Reply

Close Menu

Samen op weg naar 100% circulaire keukens.

Chainable

Hercules 4
5126 RK  GILZE
Nederland

T: +31 (0) 85 485 0909
E: hello@chainable.nl